fredag den 16. marts 2012

Gloria victis tærte

I dag har jeg været i køkkenet og bage en kage til i morgen, hvor min familie kommer og fejre min og min mors fødselsdag. Kagen hedder "Gloria victis" og er fra bøgen "Blomsterbergs søde sager" af Mette Blomsterberg.




Ca. 14 personer


forberedes dagen før


Mørdej:
300 g hvedemel
150 g stuetempereret smør
100 g flormelis
1 æg


Chokoladeflan:
80 g mørk chokolade ca. 60%
50 g smør
50 g sukker
2 æg


Hindbærsylt:
6 bl husblas
1/2 vaniljestang
375 g hindbær (friske el. frosne, optøede)
225 g sukker


Desuden:
1 aluminiumstærteform med løs bund (ca. 26 i diameter)



Mørdejen: Ælt alle ingredienserne sammen med hænderne til en ensartet dej. Stil den koldt i 1/2 time inden udrulning.
Rul den relativt tyndt ud i en anelse mel. Læg forsigtigt den udrullede dej ned i formen (formen skal ikke smøres) og tryk dejen forsigtigt fast til siden og bunden. 


Chokoladeflan: Hak chokoladen fint og smelt den ved svag varme sammen med smørret.
Pisk sukker og æg til en tyk æggesnaps. Vend forsigtigt æggesnaps og chokolade sammen til en ensartet dej. Fordel dejen i den mørdejsforede form.
Bag chokoladeflanen i ovnen ved 170 grader i 24-26 min., til den har sat sig og giver efter ved let tryk. Afkøl den bagte tærte i køleskabet - lad den blive i formen.


Hindbærsylt: Læg husblassen i blød i 1/2 liter koldt vand i en 1/2 time. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad.
Kom vaniljesukker, sukker, hindbær og den tomme vaniljestang i en gryde og kog det kort op, skum af undervejs. Tag gryden af varmen og kassér vaniljestangen. Vrid husblassen fri fra vand og kom den direkte op i den varme hindbær. Rør godt, til husblassen er smeltet.
Afkøl sylten i 1 times tid ved stuetemperatur, inden den fordeles på den iskolde bagte chokoladeflan som et spejl. Stil igen tærten i køleskabet til næste dag. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar